Povestea caselor cu acoperișul din iarbă, atât de iubite de scandinavi

Scandinavii sunt foarte preocupați de mediul înconjurător, ei acordând o atenție deosebită inclusiv acoperișurilor caselor, pe care le preferă din iarbă. În acest sens, din anul 2000, ei organizează un concurs anual, pentru a determina cel mai bun proiect de acoperiș cu iarbă, din Scandinavia.

În Scandinavia acoperișurile verzi nu reprezintă o noutate, iar arhitectura lor persistă de secole, mai exact, pînă la sfârșitul secolului al 19-lea, acoperișurile tip gazon au fost cel mai frecvent tip de acoperișuri, întâlnit, în rândul caselor din Norvegia rurală.

Un acoperiș verde are multiple beneficii: reduce pierderea de căldură iarna și nu lasă casa să se încălzească vara, filtrează poluanții din atmosferă, izolează fonic, reduce stresul locatarilor, crește semnificativ durata de viață a clădirii.

Procesul de creare a unui acoperiș tip gazon este destul de complex. Elementul principal al unui astfel de acoperiș este scoarță de mesteacăn.

Aceasta este dură, impermeabilă, ușor de decojit de pe trunchi și, cel mai important, gratuită și abundentă pe tot întinsul Norvegiei. Așadar, scoarța era aplicata pe acoperișul casei și imediat acoperită, cu straturi multiple de sol pentru a nu se mișca.

Grosimea stratului era foarte importantă, pentru trăinicia acoperișului. Dacă acesta era mai subțire de 15 cm, nu avea sa treacă cu bine de o vara aridă, iar dacă depășea 20 cm în grosime, devenea excedentar, iar greutatea lui risca sa rupă acoperișul.

Masa aproximativa a materialului de pe o casa era de 50 de kilograme pe metru pătrat, dar, în urma unor ploi abundente, putea ajunge chiar și la 80 de kilograme pe metru patrat.

Amestecul de scoarță de mesteacăn, acoperit cu pământ și iarbă, are și un alt rol decât cel estetic, care este vizibil, cu adevărat, deosebit. Acoperișul oferă o izolație extrem de eficientă, precum și protecție împotriva vijeliilor și a înghețului.

Dacă vă gândiți la un acoperiș verde, trebuie să nu uitați să vă cumpărați mașina de tuns iarbă!

Zi-le și altora!

Dacă ți-a plăcut, dă un share și un like!

Recomandări

Fii tot timpul la curent cu subiectele care te interesează.